APHA

De DPHC is een regional club van de American Paint Horse Association. Voor meer informatie, kijk je op www.apha.com.

Het ras

Gedurende de laatste tien jaar is het stamboek van de American Paint Horse (het APHA) uitgegroeid tot het op één na grootste rassenstamboek in Amerika. Ook in Nederland neemt de populariteit van dit ras gestaag toe. En dat is niet zo vreemd! Een Paint Horse is niet alleen erg prettig om naar te kijken, het is ook bijzonder atletisch en prettig in de omgang. Eén van de opvallendste kenmerken van de Paint Horse zijn uiteraard zijn vlekken. Binnen het stamboek worden drie soorten vlekkenpatronen onderscheiden: overo, tobiano en een combinatie daarvan: tovero.

overo_1.jpg
overo
tobiano_1.jpg
tobiano
tovero_1.jpg
tovero
Bij de overo loopt de witte aftekening vanaf de buik omhoog; de aftekening loopt zelden over de rug. De vlekken zijn meestal onregelmatig en/of gevlamd. Typisch voor een overo is het vele wit op het hoofd gecombineerd met donkere ledematen. 
Binnen de groep "overo" vallen drie soorten vlekkenpatronen: sabino (hoog oplopende witte benen, achter vaak meer dan voor; gevlamde, rafelige randjes langs witte beentjes en blessen; een roanerig uiterlijk; het wit KAN de rug kruisen!), splash (paard ziet eruit alsof hij in een pot verf is gezet; vaak heel wit voorbeen dat vaak hoger is dan wit achterbeen; vaak twee blauwe ogen; vaak enorme bles die beide neusgaten omvat) en frame (duidelijk omrande vlekken op de zijkant van het lichaam en mn op de hals; het wit kruist de rug nooit; vaak witte beentjes).
sabino_1.jpg
sabino
splash_1.jpg
splash
frame_1.jpg
frame


Sabino's, Splashes en Frames worden bij het APHA geregistreerd als overo. Bij de tobiano loopt de witte tekening over de rug, de vlekken zijn regelmatig en groot. De rug en de benen zijn vaak wit. Het hoofd, het bovenste gedeelte van de hals, de staart en de borst zijn meestal gekleurd. Tobiano's kunnen homozygoot zijn voor dit vlekkenpatroon. Dit houdt in dat een nakomeling van dit dier altijd de tobiano aftekening mee zal krijgen. 

Om te weten of een dier homozygoot is voor het tobiano-gen, kan men het DNA laten testen. Paint Horses zijn er in veel verschillende kleuren. Als men het heeft over de kleur van een Paint Horse, dan bedoelt men de basiskleur van het paard, dus de kleur "tussen de vlekken". 
 

Ook adverteren?

adverteren op website banner

Clubblad Paint post