Paint Alternative Competition (PAC)


Het Paint Alternative Competition Program (PAC) is door de APHA opgezet om zowel Regular als Solid Paint-Bred Paint Horses te promoten in competitie buiten de APHA shows.

Het programma bestaat er uit de paarden met punten te belonen voor de behaalde resultaten. Deze punten worden opgeslagen in het Performance-record van het paard.
De APHA reikt jaarlijks per klasse en zone prijzen en titels uit gebaseerd op het aantal punten dat het paard dat jaar verdiend heeft. Paarden die minimaal 10 punten behaald hebben in één jaar komen in aanmerking voor een PAC Leader titel. De top 5 paarden van elke zone worden beloond met een prijs.

Voor elk onderdeel waarin het paard in de loop der jaren 20 punten verdiend, ontvangt het een PAC Certificate of Recognitoin. Verdient het paard 60 punten bij elkaar, dan ontvangt het een PAC Certificate of Achievement.

Organisaties

Een aantal organisaties zijn standaard toegestaan voor PAC te weten:
National Cutting Horse Association (NCHA), American Cutting Horse Association (ACHA), Canadian Cutting Horse Association (CCHA), National Reining Horse Association (NRHA), National Snaffle Bit Association (NSBA), United States Team Roping Championships (USTRC), United States Eventing Association (USEA), United States Equestrian Federation (USEF), National Barrel Horse Association (NBHA), International Professional Rodeo Association (IPRA), Women’s Professional Rodeo Association (WPRA), Professional Rodeo Cowboys Association (PRCA), United States Team Penning Association (USTPA), National Reined Cow Horse Association (NRCHA), United States Dressage Federation (USDF), United States Pony Club (USPC), National Snaffle Bit Association (NSBA), North American Trail Riding Conference (NATRC), American Endurance Ride Conference (AERC), United States Calf Roping Association (USCRA), 4-H and Stock Horse Association of Texas (SHOT).

Verder geldt dat elke andere organisatie die de uitslagen van zijn wedstrijden bewaard en die een vertegenwoordiger heeft op de wedstrijden om een verificatie formulier te tekenen in aanmerking kan komen voor PAC.
Om in aanmerking te komen voor PAC dient de organisatie jaarlijks een PAC Approval Application in te vullen en op te sturen naar de APHA samen met een show premium list.

In Nederland kunt u bij de volgende organisaties PAC-punten verdienen met uw Paint Horse:
• Western Ruiter Associatie Nederland, WRAN. De WRAN schrijft wedstrijden uit open voor alles rassen en voor elk niveau ruiter.
• KNHS Endurancevereniging, DER, www.deronline.nl. De DER organiseert endurancewedstrijden te paard door de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Deelnemers

Mensen die met een Paint Horse willen deelnemen aan PAC dienen jaarlijks een PAC Enrollment Form in te vullen en op te sturen naar de APHA. Deelname kost $25 voor APHA-leden, $70 voor niet-leden. Niet-leden ontvangen geen prijzen.
De Paint Horse waarmee wordt deelgenomen hoeft niet in eigendom te zijn van de deelnemer.

PAC-deelnemers ontvangen een pasje als bewijs van deelname. Als u naar een show of wedstrijd gaat neemt u uw pasje en PAC Exhibitor Report mee. Na de show vult u op het Report in welke klassen u geshowed heeft, hoe u geplaatst bent en hoeveel deelnemers er waren. Vervolgens laat u het Report ondertekenen door het showsecretariaat van de show, daarna stuurt het op naar de APHA.

Alle benodigde formulieren kunt u downloaden via www.apha.com/pac . Bent u eenmaal lid, dan stuurt de APHA u in het volgende jaar de benodigde formulieren op.

Onderdelen

De volgende onderdelen komen in aanmerking voor PAC:

4-H English
4-H Showmanship English
4-H Showmanship Western
4-H Timed Events
4-H Western
Barrel Racing (Restricted to Cloverleaf)
Eventing
Cutting
Dressage
Driving
Endurance & Competitive Trail
English Pleasure
Equitation
Games
Halter
Handicap Competitions (Indien door een erkend organisatie eorganiseerd)
Over Fences
Reining
Roping
Showmanship
Team Penning
Trail
Western Pleasure
Western Riding
Working Cow Horse
Working Ranch Horse
Yearling Longe Line

Twijfelt u of een door u uitgeschreven onderdeel in aanmerking komt voor PAC neem dan contact op met pac@apha.com .

PAC puntentelling

De APHA spreekt over credits in plaats van punten. De complete puntentelling kunt u terug vinden in het regelboek bij regel PR-060.

Voor Nederland zouden van toepassing kunnen zijn:

Dressuur
Training, eerste en tweede level (deelnemers dienen een score van tenminste 55% behalen om een credit te verdienen)
1ste plaats 4 credits
2de plaats 3 credits
3de plaats 2 credits
4de plaats 1 credit
Elk paard dat een score van 60 % of beter halt en niet geplaatst wordt in bovengenoemde plaatsen, ontvangt 1 credit.

Eventing
1ste plaats 5 credits
2de plaats 4 credits
3de plaats 3 credits
4de plaats 2 credits
5de plaats 1 credits
Onderdeel dient 5 of meer deelnemers te hebben om credits te ontvangen.

Endurance
1 credit voor het volledig rijden van minder dan 49 mile.
2 credits voor het volledig rijden van 50-99 miles.
3 credits voor het volledig rijden van 100 en meerdaags.
1 credit voor “Best Condition Award.”

Meer weten?

Meer informatie over PAC kunt u vinden in het APHA Rulebook bij regel PR-000 PAC, op de website van de APHA www.apha.com/pac of u kunt mailen naar pac@apha.com .

Weet u een organisatie die ook in aanmerking komt, neem dan contact op met de DPHC via info@dphc.nl.

Ook adverteren?

adverteren op website banner

Clubblad Paint post