Halter

Bij het onderdeel halter wordt het paard beoordeeld op exterieur. Op een wedstrijd worden meerdere halterklasses uitgeschreven, verdeeld over Amateur en Open onderdelen. Paarden worden onderverdeeld in geslacht en leeftijd (bij weinig inschrijvingen worden leeftijdsklassen eventueel samengevoegd).

Na de jurering van elke leeftijdsklasse, worden de nummers 1 en 2 van elke klasse, per geslacht, nogmaals de ring in gevraagd en hieruit worden de Grand Champion en Reserve Grand Champion gekozen.

foto halter

Beoordeling
Bij een halteronderdeel betreden de deelnemers (met hun paard) één voor één de showring. Eerst stap je in een rechte lijn richting de judge. De judge kan de handler vragen halt te houden om het gebit van het paard te tonen. Dit kan eventueel ook op een later tijdstip gevraagd worden. 

Vervolgens draaft je aan. Na een aantal meters maakt men een haakse bocht richting de plek waar de paarden opgesteld moeten worden. Dit wordt normaal gesproken aangegeven door een ringsteward of door middel van een pion waar je omheen dient te draven. Hier stel je het paard vierkant op.

Jureren
De judge zal nu elk paard van dichtbij bekijken, om het dier heen lopen en kan, wanneer dit niet bij het betreden van de ring gebeurd is, vragen om het gebit te tonen. Nadat de judge alle paarden stuk voor stuk grondig bekeken en gekeurd heeft, zal hij/zij de paarden nogmaals op afstand bekijken en tot plaatsing overgaan.

Groomen
Uiterlijke verzorging is bij de halter van wezenlijk belang. Normaal gesproken worden de manen van een halterpaard behoorlijk kort geknipt en met elastiekjes in kleine plukjes strak tegen de hals gelegd, zodat een zo ‘schoon’ mogelijk beeld gecreëerd wordt en de hals zo optimaal mogelijk getoond kan worden. Een andere optie is om een hengstenvlecht te maken.

Uiteraard zal het paard schoon gewassen en glanzend gepoetst worden en worden witte onderbenen, kroonranden, oren, kaken en meestal ook de neus, netjes opgeschoren. De hoeven worden normaal gesproken zwart gelakt en natuurlijk zijn er vele middeltjes en trucjes om het paard er zo mooi en glanzend mogelijk uit te laten zien. Bijvoorbeeld speciale ‘make-up’ die rond ogen en neus aangebracht wordt voor extra glans en ‘diepte’, talkpoeder voor extra witte benen en haarlak om elk uitstekend sprietje staart- of manenhaar op zijn plek te houden. Eventueel kan in de staart nog een nepstaart gevlochten worden, zodat de staart zo vol mogelijk toont.

Het paard wordt voorgebracht met een speciaal showhalster met bijpassende lead, meestal rijkelijk voorzien van zilver. Daarnaast loopt degene naast het paard er ook netjes bij. Een hoed is verplicht.

Ook adverteren?

adverteren op website banner

Clubblad Paint post