Beginnen in de Westernsport met een Paint Horse

Hé hallo, leuk dat je kijkt op de site van de Nederlandse Paint Horse Club. Dit betekent dat je nieuwsgierig bent wat deze club jou zou kunnen bieden omdat je een Paint hebt gekocht en misschien ook wel op wedstrijd wilt. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat wegwijs worden in de wedstrijdwereld van de westernsport helemaal zo eenvoudig niet is. Daarom heb ik dit stukje geschreven. Waarom ze het zo moeilijk maken? Ik heb geen idee. Misschien helpt mijn korte uiteenzetting je een beetje op pad. Heb je daarna nog vragen, stuur me gerust een mailtje, ik help je graag op weg.

Je hebt een Painthorse, dat wil zeggen dat je paard geregistreerd is bij de American Paint Horse Association (APHA), en wilt graag op wedstrijd in Nederland. Meld je dan aan bij de DPHC (Dutch Paint Horse Club). Als je een paard/pony hebt, echter geen Painthorse en je wilt graag westernwedstrijden rijden, dan kun je in beperkte mate terecht bij de DPHC. Speciaal voor deze ruiters organiseert de DPHC tegenwoordig de zogenaamde All Breed rubrieken. Dit is echter maar een beperkt aanbod. Dan kun je missschien ook een kijkje nemen op de site van de WRAN. Hier mag je ook wedstrijden rijden als je wel een Paint hebt. Je hebt een Paint, wilt wedstrijden rijden in Nederland maar misschien ook wel daarbuiten en wilt ook dat je behaalde punten geregistreerd worden en meetellen, dan heb je een lidmaatschap en eventueel een novice amateur- of amateurkaart nodig van de APHA. Let op dat je paard ook op jouw naam staat of op naam van een familielid; niet alleen het paspoort, maar ook het geregistreerde eigendomsbewijs van de APHA. De APHA kan je hierbij helpen. 

Aan welke onderdelen kun je deelnemen bij de DPHC: o.a. Halter, Showmanship, Horsemanship, Pleasure, Trail, Hunter, Reining. Wil je precies weten wat elk onderdeel inhoudt, dan brengt Google uitkomst.

Welke niveaus zijn er? Novice Amateur (helemaal nieuw, dan begin je hier), Amateur (je bent al aardig handig, maar je bent geen beroeps), Open (je bent een professional of gewoon heel goed, vanaf het moment dat je geld verdient in de paardensport, start je altijd in de Open (ongeacht de ervaring van je paard), maar ook als amateur mag je in deze klasse starten; dat geeft de mogelijkheid om in een discipline twee keer te starten, dus letterlijk open voor iedereen), Green (dit is een klasse voor onervaren (groene) paarden, die nog geen 10 punten in het betreffende onderdeel gehaald hebben, de leeftijd van je paard is daarbij niet belangrijk).

Optoming: In de Novice Amateur, Amateur en Open mogen paarden tot en met vijf jaar op een snaffle bit (gewoon bit) met twee handen gereden worden of met een shank (scharenbit) met 1 hand. Vanaf 6 jaar dienen de paarden op 1 hand met een shank (scharenbit) te worden gereden in de Amateur en Open. In de Novice Amateur en Green mag je altijd zelf bepalen of je met een snaffle (2 handen) of shank (1 hand) wilt rijden ongeacht de leeftijd van je paard. Je mag in meerdere onderdelen starten per wedstrijd en je mag ook op meerdere niveaus starten. Dus Novice Amateur en Amateur en dan bijvoorbeeld in de Pleasure, Trail en Horsemanship. Er zit geen maximaal aantal starts aan een wedstrijd, maar het is natuurlijk wel slim om zelf te kijken wat voor jou, maar zeker ook voor jouw paard haalbaar is. Best veel mogelijkheden dus.

Dan zijn we nog 1 ding vergeten. Is jouw Paint een Paint met vlekken of heeft hij er geen. Als je Paint vlekken heeft dan noemt men dat een Regular, heeft hij geen vlekken dan noemen ze hem een Solid Paint Bred (SPB). Een Regular Paint loopt niet in dezelfde groep als de Solid Paint Bred. De Solid Paint Bred klasses zijn meestal veel kleiner dan de Regular. Sinds kort zijn er diverse klassen waar Regulars en SPB’s samen in starten, de puntentelling voor de APHA blijft echter gescheiden.

Een heleboel info in dit korte stukje tekst. Als je het niet weet, vraag dan gerust. De DPHC is een leuke gezellige club, waar altijd wel iemand bereid is je te helpen. Een mailtje is gauw gestuurd.

Met vriendelijke ruitergroet,

Charlotte-Holthuijsen-Leurs

Ook adverteren?

adverteren op website banner

Clubblad Paint post